Kto zlicza ptaki?

Pomimo, iż pustułka nie ma żadnych wielkich rozmiarów, jakie przypisuje się wielu osobnikom z rodziny sokołowatych, jest to drapieżny ptak będący jednym z jej przedstawicieli. Pustułka zwyczajna to ptak, który oblega obszar właściwie całego kontynentu europejskiego, aż po wysokie Alpy oraz wschodnią Azję, a Afrykę w południowej części od Sahary. Swoim zasięgiem występowania ptak ten pomija natomiast koło podbiegunowe, do którego klimatu, ptak ten nie jest właściwie przystosowany.

Zdecydowanie najwyższą liczbę osobników pustułki zwyczajnej można zauważyć się w takich państwach Europy Zachodniej jak Niemcy, Wielka Brytania i Hiszpania. Spośród tych państw niezaprzeczalny prym wiodą Niemcy, na terenie których wystąpić może aż 60 tysięcy par. Aktualnie Polska nie jest zakwalifikowany do ulubionych miejsc życia tego gatunku. Mimo to, jest to w dalszym ciągu najliczniejszy sokół na terenie całego kraju.

Liczebność ptaków

Grzbiet i skrzydła pustułki mają rdzawo brązową kolorystykę, która kontrastuje się z czarnymi plamami oraz pazurami. Spód ciała ma niesamowity, kremowy kolor, który jest w charakterystyczny sposób- niezwykle gęsto, nakrapiany. Zarówno u samca jak i samicy zauważyć można długi, szaroniebieski ogon. U samca posiada on jednak, białą na brzegach, czarną pręgę, która u samicy występuje dodatkowo w towarzystwie wąskich, ciemnych prążków. Skrzydła pustułki zalicza się do wąskich i długich, o końcach , które przypominają kształtem ostry sierp. Pustułka to ptak, który dożywa co najwyżej piętnaście lat. Czytaj dalej Kto zlicza ptaki?

Ile ważą ptaki?

Gołąb grzywacz jest średnich rozmiarów gatunkiem ptaka, który jest dziś chyba najpowszechniejszym gatunkiem żyjącym na terenie Polski. Jest on mylony niezwykle często w gołębiem miejskim, jednak większych rozmiarów ogon, wydatniejszy pierś i mniejsza głowa to te podstawowe cechy, które umożliwiają rozróżnienie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który jest reprezentantem szerokiej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi żyjących dzisiaj na terenie naszego kraju, to dokładnie gołąb grzywacz może pochwalić się największymi rozmiarami. Pomimo, iż naturalnym środowiskiem występowania tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste oraz mieszane, współcześnie znacznie częściej spotkać można go również w krajobrazie rolniczym albo też po prostu w mieście. Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi bokami szyi.

Waga ptaków

Szyję gołębia grzywacza przedzielają w dodatku dwie typowe białe plamy, od których to osobnik ten ma taką, a nie inną nazwę. Białe są także brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła i piersi gołębia grzywacza, które zdobione są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Następną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica jest asymetryczna. Nie sposób nie powiedzieć również o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, a koniec jest mocno czarny. Czytaj dalej Ile ważą ptaki?

Ciekawostki o ptakach

Czajka pospolita to ptak o charakterze wędrownym, będący jednym z reprezentantów rodziny sieweczkowatych. Czajka pospolita zamieszkuje nie tylko prawie Obszary całej Europy, lecz także rejony od umiarkowanej strefy Azji, aż po Pacyfik. Warto zaznaczyć w tym miejscu również, iż aż 75% europejskiej populacji czajki zwyczajnej pomieszkuje w takich krajach jak Holandia, Polska oraz (północne) Niemcy.

W naszym kraju czajka pospolita szczególnie upodobała sobie zaś wschód, na którym to zamieszkuje najliczniej. Nierzadko zobaczyć ją można w niższych partiach gór. Czajka pospolita to ptak, który musi żyć w określonej strefie klimatycznej, dlatego okres zimy spędza między innymi w Europie Zachodniej, wyspach usytuowanych na wschodnim Atlantyku, bądź też na Bliskim i Dalekim Wschodzie.

Ptaki fakty

Czajkę zwyczajną bez wątpliwości uznać można również za jednego z najbardziej znanych ptaków błotnych. Podstawową cechą wyglądu zewnętrznego czajki zwyczajnej jest brak dymorfizmu płciowego,  a zatem wygląd zewnętrzny zarówno samca jak i samicy jest jednakowy. Różnica wynika natomiast z rosnących z potylicy długich piór, które tworzą charakterystyczny czub, który u samca jest dłuższy o mniej więcej 2 centymetry. Czytaj dalej Ciekawostki o ptakach