Ile ważą ptaki?

Gołąb grzywacz jest średnich rozmiarów gatunkiem ptaka, który jest dziś chyba najpowszechniejszym gatunkiem żyjącym na terenie Polski. Jest on mylony niezwykle często w gołębiem miejskim, jednak większych rozmiarów ogon, wydatniejszy pierś i mniejsza głowa to te podstawowe cechy, które umożliwiają rozróżnienie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który jest reprezentantem szerokiej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi żyjących dzisiaj na terenie naszego kraju, to dokładnie gołąb grzywacz może pochwalić się największymi rozmiarami. Pomimo, iż naturalnym środowiskiem występowania tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste oraz mieszane, współcześnie znacznie częściej spotkać można go również w krajobrazie rolniczym albo też po prostu w mieście. Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi bokami szyi.

Waga ptaków

Szyję gołębia grzywacza przedzielają w dodatku dwie typowe białe plamy, od których to osobnik ten ma taką, a nie inną nazwę. Białe są także brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła i piersi gołębia grzywacza, które zdobione są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Następną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica jest asymetryczna. Nie sposób nie powiedzieć również o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, a koniec jest mocno czarny. Czytaj dalej Ile ważą ptaki?